De ce sa nasti un copil cand nu ai posibilitatea sa-l cresti armonios?

Cica duminica Obama a fost invitat la Universitatea Notre Dame din Indiana ca sa tina un discurs studentilor. Universitatea Notre Dame din Indiana este cea mai mare universitate catolica din SUA. Asa cum se stie, majoritatea catolicilor, mai ales Romano-Catolicii, sustin cauza Pro-Life indiferent de situatie. Obama sustine avortul si propune unirea celor doua tabere ca sa reduca numarul avorturilor care creste alarmant in ultimul timp.

Desi Obama nu-mi inspira nici cea mai mica incredere sunt de acord cu el si sunt Pro-Avort. Unele din tarile europene lupta impotriva avortului. Se discuta chiar despre pedepse, atat pentru femeile care avorteaza cat si pentru doctorii care fac avortul. Noi, ca tara fost comunista, o tara batuta prea mult in cuiele Europei si careia ii se va interzice chiar si accesul la libera circulatie in Europa (ceva imi spune ca se vor impune vize pentru romani in viitorul apropiat) stim ce inseamna avortul empiric. Comunismul ar trebui sa ne ajute sa ii invatam si pe europeni ce inseamna avortul cu adevarat. Romania comunista stie mai bine ca oricine cum e sa ai mii de copii in casele de copii si sute de mame moarte incercand sa isi provoace avort spontan sau avortand prin metode rudimentare. Decreteii s-au nascut pentru a mari numarul populatiei, cu totii stim asta. Si mai stim ca mamele eroine, cu un numar mare de copii, primeau facilitati din partea statului excursii la bai, la munte sau la mare si un ARO. Societatea romaneasca de dupa ’90 stie bine cum e sa ai parte de mii de copii fara parinti, crescuti cate 20-30 intr-o camera (am crescut langa o casa de copii si auzeam zilnic povesti despre cum sunt tratati acei copii, povesti oribile despre copii violati de supraveghetori, profesori sau de prietenii lor, cazuri de homosexualitate sau chiar de zoofilie), cu conditii precare de a prepara mancarea care era din ce in ce mai putina, cu copii care scapau noaptea din institutii si ajungeau prin canale aurolaci si boschetari, prin autogari sau gari, copii de care oamenilor in toata firea le era teama sa nu se infecteze cu virusi (pe la inceputul anilor ’90 se auzeau povesti despre copii care incarcau seringi cu apa si luau oamenii la intamplare si ii injectau)… Da, eram in tranzitie (de 20 de ani suntem in tranzitie) si lucrurile nu erau sub control (de parca acum ar fi sub control)… Dar sa lasam povestile astea “reality as a horror image”.

De ce nu sunt Pro-Life? Simplu. Pentru ca un copil trebuie sa se nasca intr-un mediu echilibrat fizic, psihic si moral. Daca toate astea lipsesc atunci sunt slabe sansele ca ei sa se dezvolte normal si armonios. Desi mi se pare o aberatie avortul pentru ca exista atatea metode de contraceptie, il accept. Unui copil caruia nu i se poate asigura viitorul nu i se poate amputa felul in care e crescut si comportamentul lui in timp. De ce sa nasti un copil caruia stii bine ca nu ii vei oferi nimic bun si valoros in viata?

Ce ma intriga cel mai mult e ca sunt mai multi barbati Pro-Life decat femei. Am ajuns la concluzia ca unii din barbati nu sunt constienti cu adevarat de ce inseamna sa dai viata unui copil, sa-l cresti, sa-l educi. La ce se mai pronunta Pro-Life daca nu au habar de toate astea? In definitiv, femeia este cea care poarta acel copil, ea e cea care-l naste. De ce sa fie bagata la inchisoare ca a avortat un copil pe care nu si l-a dorit? Sunt multe si variate motivele pe care o femeie le are atunci cand vrea sa avorteze. E adevarat ca intr-un cuplu de orice fel e importanta decizia ambilor, insa ce se intampla cu mamele singure care raman insarcinate? De ce sa nu avorteze daca nu au posibilitatea de a ii creste cum trebuie, chiar si singure fiind? De ce sa-i nasca si sa-i dea statului sa-i creasca? Trauma avortului este mult mai mica decat trauma pe care o mama care si-a abandonat copilul o are de-a lungul vietii. Sa il stie nascut de ea si crescut cine stie cum si unde nu e un lucru tocmai usor. Si apoi, mai sunt cazurile in care mamele care nasc ajung sa aiba depresii post-natale. O mama care are probleme psihice are si probleme de comportament, iar acel copil nascut de ea va avea probleme si nu se va dezvolta armonios psihic, va avea de-a face cu depresii profunde… Nimeni nu da un sprijin real mamei aflata in depresii post-natale ca sa isi creasca copilul cum trebuie pentru ca nimanui nu-i pasa cu adevarat ca acel copil sa creasca frumos. Psihologii care trebuie sa faca asta nu ajuta mama sa treaca peste depresii si sa isi vada copilul ca pe o binecuvantare, si nu ca pe o povara. Oricat de mult si-ar iubi mama aflata in situatia asta copilul nascut, fara ajutor si tratamete nu poate sa il accepte. Insa oamenii nu vad traumele, oamenii vad doar crima de a ucide o biata fiinta fara aparrare si fara discernamant. Greu… e foarte greu sa gandesti clar si logic intr-o situatie care implica viata uni copil si viitorul lui. Insa o societate normala si solida stie ca e dreptul parintelui sa decida daca isi va naste copilul sau nu.

4 thoughts on “De ce sa nasti un copil cand nu ai posibilitatea sa-l cresti armonios?

 1. Avortul este intradevar o crima..dar e dreptul fiecarei femei de a alege. Iar daca ea a ales sa nu faca acel copil, trebuie respectata pentru acest lucru. Este o trauma intr-adevar, pentru ca presupune o suferinta si psihica si fizica. Iar sa te lasi intru-totul in mana celui de sus, pentru a creste un copil mi se pare o aberatie.
  Intr-adevar nu exista o educatie sexuala in Romania, de niciun fel. Medicii ies pe banda rulanta, incompetentii o parte din ei. Cei competenti au plecat de mult.

  A nu se intelege ca sustin avortul, nu, nu il sustin, dar nu cred ca aceste femei ar trebui judecate de nimeni pentru ceea ce au facut.

  Vorba aia, cine se crede fara prihana sa arunce primul piatra.

  Like

 2. @Blog Vedete @ Miha: Chiar si cu educatie sexuala adecvata se va ajunge la cazuri de avort si abandonare, e adevarat, mai putine, dar tot vor fi destule.

  Like

 3. Pingback: Din nou despre avort « Valive's WordBlog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s