Contemporaneitatea lui Caragiale

Am primit un fel de leapsha de la buna Matilda cu ale ei alte feluri de respirari, leapsha preluata de la doamna Lucia, venita pe cai virtuale de la Dan Voiculescu. Interesant, nu? Un lant de iubire virtuala pornita de la un barbat mai rar se intampla.

Multa lume se mira cat de cntemporan ne poate fi Caragiale prin scrierile sale. Eu ma gandesc ca poate noi suntem contemporani cu el. Nu s-au schimbat decat anii, astia oricum trec si fara sa ne scremem noi. S-au schimbat putin oamenii, astia de acum folosesc acum virtuale “telegrame anonime” si le semneaza  cu pseudonime “ca sa nu li se ghiceasca slova”, dar noi stim cine sunt.

In lumea noastra avem o Zoe multiplicata, atat de multiplicata incat ne sperie. Multe nici nu ies la iveala decat pt a fi de-a dreapta sotilor lor, dar se stie ca ei vorbesc doar indrumate de ele. Amantii nu se vad decat atunci cand le sunt atinse mainile la intruniri prezidentiale, si asta doar pt cateva franturi de… minut, sa zicem. Uneori, aceasta Zoe multiplicata iese si se plange de flacarile ce le impanzesc creierele lor de pseudoantropoide si se simt amenintate “energetic” si imaginar atunci cand pierd. Probabil ca vasta lor cavitate craniana goala e bantuita de zeci sau sute de fantome ale unor constiinte mutilate sau moarte inainte de vreme.

Celelalte personaje sunt identice Zoei, singura diferenta e ca sunt barbati, uneori acestia sunt de fapt femei mai mult decat barbatoase, iar alteori sunt de-a dreptul transexuale. Isi pastreaza orificiile doar pt a le da celorlalti impresia ca sunt femei, dar ele numai a femei nu se comporta. Branzovenestoaicele, Farfuridoaicele, Catavencioaicele, Dandanoaicele, toate ies in fata pline de emfaza la situatia economica actuala. In realitate nu le pasa cat si cum sunt afectati oamenii de rand atata timp cat ei isi au fotoliile lor si banii le vin garla de la bugetul de stat.

Ok, am dezvoltat cam mult tema asta. O sa continui ideea si in alte posturi ca sa nu ne plictisim de la inceput.

4 thoughts on “Contemporaneitatea lui Caragiale”

  1. Si eu il consider pe Caragiale mereu contemporan,tocmai de aceea nu s-a nascut un altul.Privim cu ochii nostri ipostaze copiate din scierile lui Caragiale si nu ne mai minunam.E realitatea zilelor noastre.Iti doresc sa ai macar o raza de soare, noi avem o zapada de jumatate de metru.

    Like

  2. @MamiNineta: Eu cred ca noi ii suntem contemporani lui Caragiale tocmai pt ca, desi vremurile au devenit putin mai moderne decat atunci cand a trait el, nimic nu se schimba. Noi ne-am nascut avand in genele noatre ironia vietii descrisa de Caragiale. Tot ce facem se raporteaza la Caragiale si asta ar trebui sa ne demostreze cat de slabi de inger suntem.
    La noi ninge inca, dar nu cred ca va dura mult zapada. E plina de apa, sub ea e mocirla, desi afara e destul de frig. Haideti ca mai e putin din iarna si scapam de ea. Cu ocazia asta vedem si noi cum e cu incalzirea globala.

    Like

Leave a comment