Doua intr-una (leapsha la superoferta)

Ok, deci sunt doua  propuse de Mirko: “Ce ai schimba in trecutul tau?”, si una de-a dreptul pus si simplu: “Stapanirea predictiilor”. Cu prima ma descurc bine, la a doua trebuie sa ma gandesc serios.

1. Ce ai schimba in trecutul tau?

Intrebare cu iz de “entelectoal” to be. Si cum verbul “a fi” este important la o asemenea leapsha, o vom face (am mai facut-o o data, dar simplificata).

As schimba foarte multe din trecut, reactii nepotrivite, situatii jenante, certuri, cuvinte aruncate aiurea, sentimente pt anumiti oameni, durerea mea de ureche (?!) din clipa asta… Insa daca am avea sansa asta nu stiu daca as face-o, totusi. E adevarat, n-am de unde sa stiu ce rezultat va avea, insa trebuie sa ne amintim ca toate aceste situatii si schimbarea lor nu depind numai de noi. Acele situatii n-au fost facute doar de noi, iar reactiile acelor oameni care au participat pot fi diferite, atat in bine cat si in rau. Insa, schimband o situatie vom stii ca mai exista o alta dimensiune a acelui moment si ne vom trezi cu franturi dintr-un trecut care nu ne apartine de drept. E ca si cu falsa identitate. Bineinteles, nu poti schimba doar trecutul tau fara a schimba si trecutul acelor persoane implicate. Toate se intrepatrund intre ele, nimic nu e voit lasat asa. Plus de asta, o situatie schimbata arata ca lectia n-a fost invatata, iar schimbarea poate aduce dupa sine multe alte situatii care pot fi si mai neplacute decat cea pe care ai vrut sa o schimbi initial (sau nu!). Insa nimeni nu are cum sa stie “ce e dincolo”, cu atat mai putin n-are cum sa stie cat de mult noroc are si cum sa il foloseasca in favoarea sa.

2. Ce crezi despre predictii? Crezi ca exista oameni sau popoare care pot prevedea viitorul? Ti-e frica de un viitor necunoscut?

Asta e prima leapsha facuta de mine (Sic, Mirko! Nu e a ta! 😛 ), deci va rog sa intelegeti stangacia cu care am intocmit aceste intrebari. Ma simt ca la 15 ani cand faceam primul meu oracol. Deci, sa incepem.

Previziunile unor oameni influenteaza intotdeauna reactiile oamenilor. Se stie ca doar asa pot fi controlati mai usor. Frica de un sfarsit a produs panica in sufletele oamenilor si a reusit sa-i inhibe atunci canda dadeau semne de reactiune. Religia a fost intotdeauna cea care a reusit asta cel mai bine. Toate schimbarile pe care omenirea le-a facut in decursul istoriei ei au fost aproape mereu, dezaprobate de religie. Toate lucrurile sau situatiile care erau in dezacord cu doctrinele bisericesti era considerate pacate si, deci, trebuiau inhibate sau anihilate. Se stie ca Biblia a fost prima si, multa vreme, singura care putea face predictii despre viitor. De altfel, e si singura carte care e la indemana tuturor crestinilor. Fiecare religie intelege diferit apocalipsa, ba chiar, unele religii se cearta intre ele ca nu spun exact cum va fi. Apoi a venit Nostradamus cu pasajele poemelor lui. Degeaba incearca sa talmaceasca unii si altii folosindu-se de pasajele din Biblie, de poemele lui Nostradamus, de previziunile astronomice ale incasilor, maiasilor, grecilor, egiptenilor, dacilor si a tuturor acelor care credeau intr-un sfarsit apocaliptic. Fiecare a scris asa cum a crezut de cuviinta ca va fi. Un sfarsit va fi, fara doar si poate. ca va fi peste 5 minute, o jumatate de ora, o zi, un an, 2012, 2050 sau peste alte zeci, sute, mii, milioane sau miliarde de ani, el va fi cu siguranta. Omul are doua temeri majore in viata: moartea si sfarsitul lumii. Moartea a venit intotdeauna mai repede decat acest sfarsit al lumii.

Nu, nu mi-e frica de sfarsitul lumii. Intotdeauna am luat in deradere previziunile acestea sumbre. Asteptam cutremurele prevazute de unii si altii in anumite zile, ore si minute, si imi aduceam aminte de ele dupa ce ele s-ar fi intamplat. Ma trezeam zambind si imi vedeam mai departe de ale mele. Trebuie sa fim constienti ca lumea noastra, fiecare om, fiecare fiinta, orice lucru, chiar si timpul, are un sfarsit al lui.

Ok, sper sa ma fi descurcat bine cu leapsha de azi, o leapsha cam filosofica, ce-i drept (Sper ca asta ai vrut. Daca nu-ti convine, fa-ti alta si nu te mai bati cu nimeni pe drepturile de autor.)

O dau lui Mirko, lui Madi, lui Danette, Lilickai, lui Jean Bica, RazvanRC, si cam atat. O dati si voi mai departe.

15 thoughts on “Doua intr-una (leapsha la superoferta)”

  1. da-o si pe prima mai departe! sa schimbi trecutul, asta da!
    la a doua, nu mai stiu ce-ar mai fi de spus, da’ ma voi stradui. incep cu mitica de la liga! 😉

    Like

  2. auch,Valenchka!…nu stiam k esti interesata d una din cele mai controversate aspecte,din fizica cuantica,…dar & din filosofie:d….
    cndva,Issac Asimov,a enuntat legile legate de 1st parte din post-u asta,(Ce ai schimba in trecutul tau?):
    1. legea informatiei neregresive;informatia nu se poate-ntoarce asupra ei insasi;asta p scurt,ar insemna k niciodata,nu vei putea,k din viitor,sa te avertizezi cumva,asupra unor aspecte/intimplri,petrecute-n viitorul tau.k o paranteza,asta ar atinge & cap.2 al acestui post,(Ce crezi despre predictii? Crezi ca exista oameni sau popoare care pot prevedea viitorul? Ti-e frica de un viitor necunoscut?)….:d
    2. legea ne interventiei;iti comvine sau nu,trecutul tau,tre sa ramina imuabil!if simetria T care-n fizica cuantica,postuleaza faptul k dimensiunea temporala,poate fi parcursa-n ambele sensuri,ti-ar oferi doar,posibilitatea sa te-ntorci in timp;fara insa,sa ai voie sa modifici cv!…k pin’ la urma,fizica cuantica,a emis o derogare la “legea” asta,prin ipoteza universurilor alternante,…ata-i q totu’ alta treaba:d
    3. legea ne suprapunerii;…in cazu’ producerii unui salt in timp,indiferent k destinatia-i trecutul sau viitorul,se zice k e de evitat,…intilnirea q tn insasi;pt k asa cv,ar duce la anihilarea ambilor/ambelor!in linii mari,nu pot co-exista,2 aceleas Valenchka,in aceeas secventa spatio-temporala:d
    Am inceput,comentariul,in felu’ asta,…..k un fel d preambul;subiectu-i savuros;& merita comentat p larg!…Acum,…am vrut doar,…sa-ti fac,pofta!:d
    if esti amatoare,la “cite stiu & eu,despre…”,le-om pigali p larg,…next time:d

    Like

  3. @Ciprian: Era ipotetica povestea cu intoarcerea in trecut si schimbarea lui. Tot ipotetic am raspuns si eu, dar mai mult spre filosofic. Chestie de imaginatie, intelegi tu.

    Like

Leave a comment