Van Gogh2

Imagini pentru vaN GOGH

Noapte instelata

Tabloul a fost pictat in urma observatiilor din natura care il inconjura, executat rapid si cu multa incredere sub infuenta emotiilor. Cerul a fost pictat cu culori umede pe panza umeda, cu tuse adanci si linii curbate. Multi cred ca liniile curbate reprezinta vantul care face ca lumina pe care o vede el sa se curbeze. Chiparosul pictat apare ca o flacara care iese din pamant, inalta si subtire, orasul pare tacut si nemiscat. Tabloul atrage prin dinamica si dramatismul cerului in noapte, dar si prin senzatia de atotputere pe care marimea cerului o ocupa pe panza. Lui Theo, fratele mai mic, nu i-a placut tabloul, spunea ca inca nu are o directie clara de manifestare.

Imagini pentru vaN GOGH

Campuri de grau cu chiparosi

“Chiparosii imi bantuie mereu gandurile. As  vrea sa fac ceva din ei, ca panzele cu floarea soarelui, pentru ca ma uieste cum de nu au fost inca lucrati, asa cum ii vad ca ar trebui sa arate. Sunt la fel de sublimi, in silueta si in proportii, ca un obeliscegiptean. Si verdele lor are atata distinctie.  Este ca o pata de negru intr-un peisaj insorit, Dar este unul din cele mai interesante tonuri de negru din cate imi pot imagina si cel mai dificil de redat, exact cum imi imaginez.”

In fundal, muntii sunt redati cu tuse de pensula ferme pentru a reda demnitatea masivitatii lor; cerul este redat prin trasaturi viguroase de pensla sugerand miscarea; lanul este pictat cu miscari rapde su suprapuse pentru a sugera bogatia spicelor si bataia lor in vant; tufisurile din stanga sunt pictate cu culori pastoase pentru a reda duritatea si densitatea lor.

Gradina publica cu cuplu si bradul albastru, Arles

Van Gogh este maestru in a folosi notele subtile pentru a sugera schimbarea anotimpurilor. In acest tablou a folosit albastrul si verdele pentru a arata scena care are loc in primavara. Chiar si jocul de lumini arata ca e vorba de primavara, diferentele de lumina si umbra sunt mai subtile, lumina nu e una puternica.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s