Kevin Dutton

Imagine similară

Imi place omul, chiar foarte mult. Zilele astea m-am apucat sa citesc pentru a doua oara “Intelepciunea psihopatilor”. O pandesc de mai bine de un an. O gasesc amuzanta, usor de inteles, destul de explicita si, lucru si mai amuzant, pe placul americanilor. Kevin Dutton, profesor de psihologie la Universitatea Cambridge, specializat in Stiinte Psihosociale, isi scrie cartea aproape jurnalistic. Nu de putine ori m-a pus pe ganduri. Interesant cum, povestind anumite intamplari sau situatii, reusesti sa razi si sa intelegi cum un termen atat de dificil ca psihopatia poate deveni ceva chiar ilar, mai ales atunci cand realizezi ca psihopatia are si o latura pozitiva. E ca si cum un om ar accepta sa se joace cu serpii veninosi razand de ei si cu ei, dar tinand in suflet o teama fireasca fata de neprevazut si o dorinta puternica de a incerca, pe cat posibil, sa se tina cat mai departe de ei. E placut sa razi cu ei, dar poate deveni cat se poate de neplacut sa razi de ei.

Dutton povesteste cu nonsalanta si in termeni accesibili necunoscatorului despre James Bond, Ted Bundy, Steve Jobs, chirurgi, manageri, politisti, generali, politicieni; aduce in discutie dileme si situatii; compara diferitele tulburari mintale; viziteaza inchisori de maxima siguranta si spitale de cercetare a psihopatiei, discuta cu psihopatii de zi cu zi si vorbeste cu ei despre iubire si ce inseamna pentru ei sentimentul.

Nu e o carte de capatai, ideea de investigare a criminalilor si incercarea de a gasi dedesubturile faptelor lor m-a fascinat dintotdeauna. Si daca ar fi sa adaug doua nume, fie chiar si personaje de carte, i-as adauga pe Sherlock Holmes si pe Hercule Poirot. Se incadreaza perfect in tipologie.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s