Prieteni de pahar 10

Desi batea un vant cam rece pentru perioada in care se afla, el nu simtea nici o adiere. Ganduri de remuscare ii umpleau mintea si nu reusea decat sa gaseasca justificari pentru comportamentul lui violent din urma cu doua luni. Era vina ei, sigur ca da. Ea l-a facut sa-si iasa din fire, ea nu asculta de el, ea il invinovatea intotdeauna pentru esecurile lui, ea si studiile ei.
Regreta mereu ca nu facuse decat liceul, ar fi trebuit sa faca mai mult. Si, apoi, o cunoscuse tocmai cand el isi bagase dosarul la universitatea din judet. Venea de departe, din Maramures, putine rude… o problema incalcita fara prea multe sanse de descalcire. I-a cunoscut si familia si a tras concluzia ca nu ii plac acei oameni. O placea doar pe ea si avea nevoie doar de ea. Se hotarara sa ramana impreuna, dar femeia lui avea vise si dorea sa si le implineasca, asa ca el trebuia sa gaseasca resurse. Se apucase de poker pe site-urile de pe internet. Castiga azi si maine ii pierdea, mereu la fel, iar si iar. Apoi se hotara sa joace pe sume mici, sa vada pana unde ii merge norocul, si daca ii crestea suma juca doar o mica parte din ea. Insa, cand vedea ca pierde din nou, intra in suma ramasa si iar pierdea banii castigati.
Primul lui an de facultate a fost destul de frumos. Parintii ii dadeau bani pentru taxe si el le platea. Se gandi apoi ca nu trebuie sa isi piarda viitoarea sotie – tocmai o ceruse in casatorie – si ca trebuie sa ii indeplineasca ei visele, asa ca se hotara sa ii plateasca taxele la facultate. Singura modalitate era sa isi minta parintii. Nici nu ii mai pasa daca se vor certa cu el cand vor descoperi ca ii plateste sotiei lui taxele.
Si acum, dupa mai bine de cincisprezece ani, el era trantorul si ea profesoara. Nu avea incredere in ea, stia ca obisnuieste sa se planga la colege si era constient ca ele o sfatuiau sa ia copii si sa il paraseasca. Uneori se mira ca nu a facut-o, alteori se gandea ca de dragul copiilor nu pleaca, sau ca ii e teama sa nu o reclame ca a parasit domiciliul. Nu i-ar fi facut el asa ceva, insa se indoia de acest lucru. La nervi…
Cand ajuse in dreptul blocului vazu un palc de irisi plantati acolo de municipalitate. Oricum nu le va duce primarul dorul irisilor, ce daca ia si el cativa. Sari gardul rosu care inprejmuia gradinita, rupse cu pricepere cinci dintre ei, ii prinse cu un servetel din pachetul abia inceput si urca scara. Cand batu la usa nu deschise nimeni. Nu mai avea cheile, i le aruncase cand plecase data trecuta. Ii parea rau ca nu se poate abtine, dar el era barbatul in casa si ea trebuia sa asculte. Si tocmai se intorsese stapanul si nu era nimeni acasa. Batu la vecina de langa apartament si nici ea nu deschise. Cobora plin de nervi scara si se aseza pe banca din fata blocului.
– Sa dea dracii in ea de femeie! Unde umbla la ora asta? S-o fi bisericit si eu nu stiu.
Se uita la ceas si vazu ca mai era pana la ora pranzului. Batu in lung si-n lat strada strangand cu putere irisii, aproape sa ii striveasca. Se aseza din nou pe banca. In departare o vazu pe ea cu un cos in mana. Deci impartise pachete. Oare ii oprise si lui unul? Stia doar ca e mort dupa pomana si, mai ales, dupa coliva. Copiii se tineau strans de cosul in care se afla farfuria de coliva plina pe jumatate. Cand il vazura alergara cu bucurie sa il imbratiseze. Ea nu se grabea. Isi lua copiii in brate, ii saruta cu bucurie pe ambii obraji, dar ea mergea cu acelasi pas. Nu o saluta, dar o lasa sa urce ea scara intai. Din spate parea ca se schimbase putin, se ingrasase si era chiar frumoasa. Ochii, aceiasi ochii tristi care il dadeau gata de fiecare data, capatasera o lumina aparte. In doua saptamani se schimbase prea mult, era femeie. cand a plecat a lasat-o vanata la ochii si uscata pe picioare. Pana si parul avea o noua culoare, o nuanta de rosu care o prindea foarte bine. Nu mai era ea, era alta femeie care avea grija de copiii lui.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s