Gora

N-am crezut ca voi fi vreodata in stare sa citesc un roman filosofic, si niciodata unul de anvergura romanului “Gora” de Rabindranath Tagore. Nu stiu de ce am ales sa citesc acest roman din multimea de carti disponibile in biblioteca personala, dar ma bucur ca am ales bine. Mie nu imi place India, nici ca tara, nici ca popor, insa romanul acesta mi-a placut. E despre lupta launtrica, diferenta dintre religii, idei fervente de patriotism, filosofia castelor, dragoste de familie… In definitiv la asta se reduce tot romanul, dragostea de familie, casta si patrie, libertate si modernizarea Indiei.
In roman se ridica problema femeii ca entitate, necesitatea eliberarii ei de sub povara traditiilor chinuitoare, despre posibilitatea de educare a femeii si utilitatea ei in societate, alta decat de servitoare a familiei, de mama si de pastratoare a traditiilor.
“Într-adevăr, menirea femeii este de a fi soţie şi mamă, iar nu de a fi roabă. Femeia va rămâne pentru bărbaţi întotdeauna un sprijin la nenorocire şi un bun sfătuitor al greutăţii.”
Nu e cazul sa spun despre iubirile care se dezvolta pe masura ce lectura curge.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s