In pelerinaj

Saptamana trecuta am fost in pelerinaj pe la cateva manastiri din Sibiu si Valcea. Mai precis manastirea de la Sadanca si Vestem, Turnu Rosu si Cotmeana. Dintre toate cel mai putin mi-a placut manastirea de la Sadanca si asta din cauza picturilor din biserica. La intrare, pe poarta manastirii, te intampina o bolta pictata care surprinde iadul, raiul si pe Dumnezeu. Pictura e aproximativ bine realizata (adica ar fi putut sa mai munceasca la ea) insa mie nu mi-a placut tematica deloc. Judecata din iad, pacatele oamenilor, mesaje care nu au ce sa caute pe peretii unei manastiri si, culmea culmilor, portretul preotului David Stoica, staretul manastirii, pictat in marime naturala pe peretii de la intrare, lucru care mi s-a parut a fi trufie adevarata. Preotul David a fost unul din discipolul parintelui Arsenie Boca, la mormantul caruia sper sa ajung luna viitoare. A imprumutat ceva din atitudinea parintelui Boca, insa lui ii lipseste maretia. Locurile sunt foarte frumoase (dealuri cat vezi cu ochii) si asezarea e chiar frumoasa, insa mie pictura nu mi-a placut. Probabil ca nu vad dedesubturile, nu citesc printre randuri, insa cred ca pictura trebuie sa transmita o stare de inaltare, sa te ajute sa intri in starea necesara ca sa se poata asista la slujba (m-am foit tot timpul cat am fost acolo si n-am putut sta locului mai mult de 10 minute, si nu eram singura), nu sa iti lase un gust amar si sa taie tot elanul de dus la biserica sau sa bage frica in tine. Credinta nu intra in suflet prin frica. Eu am trecut de mult de partea in care ma ameninta mama sau preotul ca daca nu fac ce spun ei nu mai merg la Doamne – Doamne. Adultul trebuie sa fie constient de credinta lui, nu sa faca ce face poporul pt ca altfel n-a inteles nimic din viata lui.

Nu, nu m-a apucat credinta de ceafa si m-a trimis pe drumuri necunoscute de picioarele mele, a fost dorinta mamei. Am venit extrem de obosita acasa (a doua zi am dormit pana la 2 jumate, la amiaza) si n-am reusit sa vad ceva ce mi-ar fi placut extrem de mult sa vad (picturile de la manastirea Turnu Rosu) din cauza durerilor musculare pe care le aveam cand ma miscam. Duminica asta voi merge din nou in pelerinaj pe la cateva manastiri din jud Dambovita (a fost tot dorinta mamei).

DSCN6043 DSCN6051 Schitul-Sadinca-Sibiu-07

Fotografie0700 Fotografie0701 Fotografie0702 Fotografie0703 Fotografie0704 Fotografie0705 Fotografie0706 Fotografie0707 Fotografie0708 Fotografie0709 Fotografie0711 Fotografie0712 Fotografie0713 Fotografie0714 Fotografie0715 Fotografie0716 Fotografie0698 Fotografie0699Fotografie0717Fotografie0718 Fotografie0722 Fotografie0723

Si o concluzie la care am ajuns si sunt sigura ca nu sunt singura care crede asta: mult prea multe lacasuri de cult in tara asta lipsita de credinta. N-ajuta pe nimeni ca din 2 in 2 km gasesti cate o biserica si aia plina de bogatii desarte sufletului. Dumnezeu ne-a vrut simpli in trup si bogati in cunoastere, minte si suflet, altfel nu ne-ar fi facut.

5 thoughts on “In pelerinaj

 1. victor

  cred ca intradevar ai tu o problema cu maretia, mergi in pelerinaje, dar nu-ti doresti tu, doar ca vrea mama. Nu intelegi si nu simti nimic, pentru ca nu crezi in Dumnezeu, doar te amagesti cu credinta(doar ca vrea mama). Tu ce doresti sa faci cu adevarat ceva, fara sa-ti spuna mama, sa simti ca faci din placere, ca mergi din placere. Nu stii ce loc minunat este, ce minunat si ce har are parintele.

  Like

 2. N-am chef de polemici pe teme teologice. Nu ma cunosti ca sa stii cine sunt, ce fac sau ce simt. Fiecare e diferit si nu trebuie judecat pentru asta.

  Like

 3. Picturile cu judecata sunt in stilul picturilor facute de parintele Arsenie Boca la Draganescu.

  Este o traditie de a pune tabloul votiv al ctitorului, mergeti si vedeti si la Manastirea Caraiman.

  Like

 4. ovi

  Lasati omu’ sa o plimbe pe mami pe unde vrea (mami, bineinteles). Omul asta are alte viziuni asupra lumii acestea. Ar dori sa nu se mai impiedice de atatea biserici si manastiri, si sa se roage in padure ca salbaticii. Pacat sa se mai ”fabrica” oameni fara vointa proprie.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s