La multi ani!

Fotografie0414

Ma uitam la TV si il vedeam pe Mihai I onorat cu atatea onoruri din partea regalitatii britanice incat abia atunci m-am simtit cu adevarat mandra ca sunt romanca. Mi-am dorit din tot sufletul sa traiesc sub domnia lui incat m-au podidit lacrimile. Simteam ca doar in acest fel i se poate face dreptate Romaniei. Apoi m-a napadit un gand: cred ca as fi fost mult mai fericita stiind ca Romania ar fi fost colonie britanica. Britanicii au facut mult prapad pe unde au fost, insa au facut si mult mai mult bine locurilor prin care au trecut. Dar pentru ca nu am avut noroc sa fim nici una si nici cealalta, trebuie sa acceptam ceea ce suntem. Asa ca va urez “La multi ani!” de ziua noastra si mi-as dori sa ne traim vietile cu fruntea sus, fara rusine, cu multa onoare, liberi si eliberati de consrangeri si mult mai mandri ca suntem romani, nascuti din neam de oameni mandri si viteji, oricand gata sa lupte pentru idealurile lor.

3 thoughts on “La multi ani!

 1. S-ar putea sa ai dreptate, insa nu e prea evident binele facut Indienilor si diverselor republici africane, bogate in resurse , exploatate in prezent de companii “internationale”…

  Like

 2. Ba au castigat mult: comert, turism, cultura, educatie, limba, etc. Exemple? Australia, America, Hawaii, Africa de Sud, si chiar si India. Schimbul e chiar evident si a fost reciproc. Cat de mult au castigat indienii pt ca li s-a dus vestea mirodeniilor, matasurilor, literaturii, traditiilor? Fie ei si colonizatori, insa au plecat de acolo mai bogati spiritual si material, chiar daca indigenii le-au parut niste salbatici asemanatori animalelor, buni doar de decat de munca. Cei care au vazut cu adevarat potential in acele locuri si in acei oameni i-au ajutat sa isi pastreze cultura, traditiile si chiar si interesele. Pe langa britanici am castigat si noi, cei care citim azi din Tagore, care am aflat despre cultura africana, care visam la plajele hawaiene, care stim ce sunt cangurii, si asta e doar cea mai mica parte din ceea ce se cunoaste despre ei.

  Like

 3. Depinde de ce rationalitate aplicam acestor situatii. Daca luam in considerare SUA, Australia si Canada si ne bazam doar pe simtul comun, observam ca in aceste tari se vorbeste o singura limba, engleza, acolo traiesc multi britanici (a se vedea rezultatele institutelor nationale de sondaje din aceste tari), fac parte din Commonwealth, si un lucru foarte important, multi cetateni ai acestor tari au identitate engleza (fie se considera britanici fie se considera urmasi ai colonisilor britanici). Un exemplu relevant in acest sens este cazul SUA unde 40 de milioane de cetateni se considerau britanico-americani in 2009 conform American Community Survey si Institutului National de Statistica al SUA (http://www.census.gov/acs/www/data_documentation/groups_and_geographies/, http://en.wikipedia.org/wiki/British_American). De asemenea, in Australia 35% din populatie se considera “English Australians” iar in Canada 59,7%. Si inca un amanunt…,seful statului in Canada si in Australia este regina Angliei. Din aceste motive si nu numai, limba puterii este Engleza. Tot ceea ce asociem culturii si civilizatiei americane si engleze in general sunt de fapt mecanisme ale puterii care modeleaza restul lumii in interes propriu insa ne dau impresia ca ne civilizeaza. Proiectii ale acestei puteri sunt NATO, ONU, UE etc. Acestea au functii diverse insa servesc si ofera coerenta discursului puterii discurs care ne domina si ne dirijeaza viata cotidiana. Prin implicarea altor state in actiunile militare ale NATO puterea castiga legitimitate si distribuie responsabilitatea actiunilor sale mai multor state, atribuindu-si in acelasi timp majoritatea beneficiilor.
  Datorita acestui discurs al puterii ne vine greu sa spunem afaceri insa e “natural” sa zicem “business”, “meeting” in loc de intrunire sau sedinta, “mouse” in loc de soarece, in loc de Arena Nationala spunem National Arena, “live” in loc de in direct, “workshop” in loc de atelier etc.

  Daca ne intrebam astazi de ce romanii gandesc neromaneste trebuie sa ne intoarcem la istorie, atat spre est cat si spre vest. Rusii ne-au avut drept “colonie” timp de aproape 45 de ani, iar apoi balanta puterii s-a schimbat si ne-au dat la schimb Uniunii Europene, care ne-a primit ca si pe bulgari, pentru forta de munca ieftina, tanara si calificata si pentru piata de desfacere. Pentru ca noi sa plecam de buna voie si sa devenim servitorii unui altfel de stapan erau necesare 2 conditii: sa o ducem prost, fara servicii si sa ne construim o mentalitate de sclavi (datorata in mare masura experientei comuniste, saraciei si mijloacelor de comunicare: televiziuni si ziare care au ca patroni si angajati fosti securisti si rudele acestora).

  Cu toate acestea raul cel mic pentru romani il reprezinta Vestul, cu conditia sa ne schimbam mentalitatea de valeti, sa aratam si sa spunem cu voce tare cine sunt romanii.Sa-i promovam si sa-i ascultam pe Enescu, Porumbescu, Ghoerghe in loc de Guta si Salam, pe Coanda, Paulescu, Odobreja in locul lui Becali, Piedone, Vanghelie si multi alti romani care traiesc si creaza in strainatate.

  Revenind la rolul de civilizator, orice popor care cucereste si absoarbe resursele altor popoare va deveni civilizator. Peste 90% dintre indieni traiesc inca sub limita saraciei, inca adora vacile si ard vaduvele pe rug, cu toata civilizatia englezeasca. In schimb marile companii britanice continua sa faca profit de pe urma afacerilor din India. Ce castiga indienii din asta ? Popularitate si dreptul de a conduce taxiurile in Londra?
  Aplicand un alt gen de rationalitae ne face sa ne gandim la faptul ca pentru indieni poate nu conteaza atat de mult sa faca bani si sa devina faimosi ci sa duca o viata morala, in modul in care ei inteleg moralitatea, fara a se revolta impotriva colonistilor. Cine este civilizator in acest caz, cel care ucide pentru a “civiliza” sau cel care nu reactioneaza violent pentru ca protestul pasnic si spiritualitatea conteaza cu adevarat pentru el.
  Nu ma intelege gresit, estul a comis aceleasi greseli, doar contextual a fost altul. Cand ai putere e imposibil sa nu faci greseli. Important e sa invatam din ele.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s