Miracol in Alabama

Pana acum cred ca am vazut filmul de vreo 5 ori, insa azi a fost prima data cand l-am vazut din punct de vedere educativ. Il recomand tuturor celor care vor sa invete despre educatia unui copil cu deficienta severa. Mi-a dat ceva idei de activitati pe care le-as putea avea cu un copil problema pe care il am in grupa, insa totul reducand la deficientele mintale si nu la deficiente senzoriale. Plus de asta, mi-a intarit certitudinea ca in parinti trebuie sa intri serios daca vrei sa ai activitati cu copii lor. Cel mai mare rau il da alintarea copilului, pt ca il face rebel si egoist. Intrebarea cea mare care trebuie adresata acestor parinti e ce vor face cand copii lor mici vor deveni adulti si vor fi extrem de greu de stapanit, pt ca am astfel de tineri in grupa care incep sa faca crize in mijlocul strazii cand nu li se face pe plac. E drept, una e sa vezi un copil tipand si plangand si alta e sa vezi un adult tipand si urland din toti rarunchii cand nu i se face pe plac. Plus de asta, copii alintati devin dificil de socializat, pt ca vor avea accese de furie in prezenta unora si accese de iubire in prezenta altora, iar acesti copii nu-si cunosc limitele. Bineinteles, n-am cum sa-l izolez si nici n-am cum sa renunt la ceilalti copii ca sa am grija de cel dificil, insa voi cere ajutorul mamei in educarea lui, iar daca asta inseamna prezenta mamei in fiecare zi pt o perioada de timp o voi cere fara sa ma ascund. Un parinte care are un copil cu deficienta severa e considerat bun atunci cand stie sa-si tina copilul in frau atunci cand e bine, dar mai ales atunci cand e rau. Parintele e constiinta copilului deficient, iar daca ei nu devin constienti de asta atunci nu exista nici o sansa de educare. Asta inseamna educarea parintelui, in primul rand. Abia dupa ce se educa parintele se poate trece la educarea copilului, dar nu va fi singur, va avea langa el un psiholog, un asistent social si un cadru didactic. Patru oameni cu idei vor reusi sa domoleasca sangele fierbinte din venele unui copil-problema.

Apoi, asa cum am mai scris si in alt post, daca vedem parintii ca pe niste biete victime atunci n-avem sanse mari sa modificam comportamentele nedorite ale copiilor. Mila nu duce la nimic bun, daca vor mila sa iasa la colt si sa intinda mana. Mila fata de parinti e la fel de rea ca si alintatul copiilor lor, ba unoeri e chiar mai rea. Atata timp cat ei nu devin constienti ca exista sanse de imbunatatire a capacitatilor de receptare ale copiilor lor se vor culca pe o ureche plangandu-si de mila ca au copii deficienti si nu exista nimic pe lume care sa ii faca mai bine. Un parinte care isi vede copilul o leguma nefolositoare e mult mai rau decat un copil deficient, pt ca parintele decide sa-si lase copilul asa, pe cand copilul nu discene intre bine si rau, asa ca el nu are privilegiul de a-si decide propria soarta. Voi mai scrie despre asta si alte dati pt ca e extrem de important.

Advertisements

5 thoughts on “Miracol in Alabama

  1. da, un film extrem de educativ,mai ales că este de fapt o poveste adevărată a savantei Hellen Keler din Alabama,care s-a născut un copil normal,dar în urma unei boli şi-a pierdut vederea şi graiul….ajunsă la maturitate a şi scris o carte”lumea mea”în care-şi povesteşte viaţa…vă urmăresc blogul de mult timp şi sunt impresionată de dăruirea pe care o aveţi ptr.meserie,şi mai ales pt.copii cu dezabilităţi,având în vedere condiţiile de viaţă grele din această ţară….felicitări!

  2. din pacate parintii sunt cei care gresesc enorm in cazurile de alint. Am vazut si vad cazuri in care copii, de o varsta cu fetita mea, fac crize cand nu li se da ceva, se arunca pe jos, cand nu i se da jucaria altui copil etc iar parintele…zambeste. Daca la 3 ani faca asa, cum va face peste cativa ani?

  3. @Marius:Imaginati-va tineri de 25 de ani cu mintea unui copil de 2-3 ani care face crize pe strada cand nu i se face pe plac.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s