Restrangeri de posturi in scoli

Sunt tare trista sa aflu ca se fac restrangeri de posturi in mijlocul anului scolar. Deja s-au desfiintat doua posturi, si asta numai din ce am aflat eu de ieri seara pana azi. Si sa vedeti ce motiv au bagat: cica unul dintre profesori (profesor de informatica la un liceu cu profil mecanic) nu are puncte destule si trebuie dat afara. Problema e ca profesorul in cauza are handicap accentuat, e bolnav de poliomielita. O sa-i fie extrem de greu sa-si gaseasca un post in perioada asta. Celalalt dat afara e de fapt psiholog, iar directorul scolii nu-i gaseste utilitatea in scoala. N-are importanta cata munca a depus omul ala si cata munca de lamurire a dus cu directorul ca sa puna in practica programe utile copiilor abandonati sau maltratati de parinti. Imi spunea sora mea ca zilele trecute i-a venit un copil cu capul spart la scoala. L-a batut tatal lui.

Treaba e ca si sora mea, care e logoped, s-a trezit amenintata ca poate ramane fara post. De mult avea directorul de gand sa scape de ea pt ca are clase cu doar 3-4 copii si el nu e de acord sa aiba asa copii putini la un curs. Insa cine sa-i explice lui ca o grupa de logopedie nu are voie sa aiba mai mult de 4 -5 copii, tocmai pt ca la logopedie nu se preda nici o materie, ci se recupereaza diferitele deficiente de vorbire? Sunt putini tocmai pt ca toti au nevoie de atentie si trebuie sa se ocupe de toti, altfel vor avea prbleme mari cand vor creste. Si cand ma gandesc ca e singurul logoped dintr-o arie de cativa zeci de km si mai are parte si de asa ceva ma intristez si mai tare.  Toti cei de care am mentionat sunt titulari. Nici ea n-are puncte destule pt transfer in alta unitate scolara. Aseara era disperata, nu gasea nici o solutie. La 12 noaptea baga CV-uri pe la anunturile de pe siturile de profil, deci va dati seama cat de stresata era.

Se pare ca nu se mai tine cont de contractul incheiat cu unitatea de invatamant. Acolo sunt  trecute clar motivele pt care se poate da afara un profesor, nicidecum nu poate fi data afara din cauza punctelor prea putine. Ar putea sa dea in judecata scoala, dar decizia de restrangere vine de la inspectorat, nu de la directorul scolii. Un motiv pt care ar putea fi dati in judecata e ca profesorul care are handicap e dicriminat pt ca ii pastreaza pe cei abili fizic si il da afara pe cel mai putin abil. Situatia asta a bagat putin frica in mine. Se stie cata nevoie e de profesori in scolile speciale, insa daca ministerul da un ordin ceilalti sar de fund in sus sa il indeplineasca. Vor fi foarte multi profesori dati afara. Culmea e ca toti spun ca profesorii au bani multi si vor sa le taie din salarii, insa nu se gandeste nimeni ca fara acei profesori copiii lor vor fi analfabeti. Dar ce le trebuie lor carte? Bani sa fie, ca de altceva n-au nevoie. Ce sa mai spun?! O sa fie macel. Vor cadea cei capabili si vor ramane cei care dau din dos mai vartos, ca intotdeauna. Mi-e sila! Nici nu ma astept la altceva.

2 thoughts on “Restrangeri de posturi in scoli

  1. Dacă te consolează cu ceva, află că în toate instituţiile, nu numai în şcoli, se iau asemenea hotărîri haotice. Toţi nechemaţii, toţi piloşii se cred manageri !
    Trăim nişte vremuri….

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s