Donatii

Toata lumea cere bani, donatii de bani pt ajutorarea unui copil cu diferite deficiente sau care are nevoie de operatii pt a-i fi salvata viata. Am donat bani la viata mea cui am crezut ca pot sa donez, dar nu sunt un om foarte milos. Consider ca cel care cere mila cuiva nu merita foarte mare atentie. Poate par nedreapta, insa nu pot sa trec peste ideea ca un om trebuie sa se poarte demn in orice situatie si nu sa cerseasca mila celor din jur tocmai pt ca are nevoie de ajutor.

In seara asta am vazut pe net un caz ca cele de care vorbeam mai sus. Eu am incercat sa ii inteleg pe parinti, mai ales pt ca, intr-un fel, le stiu durerea. Sunt perfect constienta de nevoile unei persoane declarata a fi dizabila fizic sau mental. Stiu si prin ce trece un parinte cand afla ca are copilul inapt sa duca o viata normala, ca va fi un copil dependent de parinti si de mediul familiar, ca nu va fi niciodata in stare sa faca lucrurile cele mai uzuale pe care le face orice copil normal. Insa nu sunt de acord cu donarea de bani unui singur caz. In Romania sunt foarte multi profesori care au puterea si capacitatea de a lucra cu copii cu handicap, dar nu sunt ajutati sa se specializeze. Un profesor, ca sa lucreze corect metodic su pedagogic cu un copil cu autism, are nevoie sa se specializeze. Exista profesori care sunt dispusi sa scoata bani din buzunarul propriu pt a se specializa si pt a-si face treaba corect si bine, insa nu toti profesorii pot sa faca asta. Ma intreb, daca exista atatea persoane care doneaza bani tuturor organizatiilor care se ocupa cu copii cu autism de ce nu doneaza bani pt specializarea profesorilor pt a-i face sa lucreze si a recupera copii in limita capacitatilor mentale si sociale ale copiilor? Avem o groaza de filantropi care sustin sus si tare ca doneaza bani, dar de ce nu ajuta ei pe cei care trebuie ca sa lucreze bine? De ce nu doneaza ei bani pt crearea unui centru de terapie pt copii cu autism? De ce nu dau ei bani pt materialele necesare terapiilor?

Invatamantul romanesc are foarte multi profesori dornici de specializare in educatia speciala. E drept, exista cateva facilitati pe care profesorii specializati le au daca lucreaza cu copii cu deficienta, insa asta nu se vede aproape deloc in remuneratiile lor, ci in metodele lor pedagogice folosite in recuperare. Nu ajutati un singur copil, ajutati mai multi. Sau ajutati profesorii sa-i recupereze pe copii, ajutati-i pe psihologi sa-i ajute pe parinti sa treaca peste fazele urate prin care trec atunci cand vad ca nu au un copil normal. Ajutati-i pe sociologi sa faca societatea sa inteleaga de ce e nevoie sa accepte omul asa cum e el si nu asa cum isi doreste el sa fie. Daca s-ar face asa ceva am avea mai putine sinucideri, divorturi, inselari si nu ne-am mai minti atat de mult intre noi si pe noi insine.

Advertisements

3 thoughts on “Donatii

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s