“Contiguitate”

Am vazut cuvantul asta prin foarte multe carti de pedagogie si psihologie. Mi-a ramas in minte tocmai prin faptul ca e un barbarism venit din latina. Deci, sa-l definim:

DEX-ul din 1998

CONTÍGUU, -UĂ, contigui, -ue, adj. (Livr.) Care se leagă, se înrudește, se unește cu ceva, care are elemente apropiate, comune cu altceva. [Pr.: -gu-u] – Din fr. contigu, lat. contiguus.

Marele Dictionar de Neologisme din 2000

CONTÍGUU, -UĂ adj. legat, unit de ceva, care are elemente comune cu altceva. (< fr. contigu, lat. contiguus)

Noul Dictionar Explicativ al Limbii Romane 2002

CONTÍGU//U ~ă (~i, ~e) livr. Care are puncte de contact cu altceva; adiacent; conex. [Sil. -gu-u] /<fr. contigu, lat. contiguus

Un astfel de cuvant deranjeaza ochiului, lecturii. E adevarat ca daca nu stii ce inseamna nu poti intelege fraza, dar de ce trebuie scriitorii de psihologie si pedagogie sa-l foloseasca? Un text nu e deloc interesant daca folosesti neologisme sau barbarisme cu duiumul doar ca sa para interesant. Oare le e greu sa inteleaga ca limba asta romana are atatea sinonime cum nu-si imagineaza ei? Sa dam exemple:

ADIACÉNT, -Ă, adiacenți, -te, adj. 1. (În sintagma) Unghiuri adiacente = unghiuri care au același vârf, o latură comună și se află de o parte și de alta a laturii comune. 2. Care se înrudește, se învecinează. [Pr.: -di-a-] – Din fr. adjacent, lat. adjacens, -ntis (DEX 1998)

ALĂTURÁ, alắtur, vb. I. Tranz. și refl. A (se) așeza alături, a (se) apropia mult; a (se) alipi. ♦ Tranz. A adăuga, a anexa. ♦ Tranz. Fig. A compara, a confrunta. ♦ Refl. A adera la o cauză, la o mișcare etc. [Var.: lăturá vb. I] – Din alături. (DEX 1998)

ÎNVECINÁT, -Ă, învecinați, -te, adj. Care se învecinează cu cineva sau cu ceva; vecin. – V. învecina. (DEX 1998)


Advertisements

4 thoughts on ““Contiguitate”

  1. Mie nu, ca eu am blog de wordpress, insa altii cu alte tipuri de blog (mai putin blogspot) patesc asta. Le intra comentartiile in spam. Mai bine le-as modera, ca tot aia e.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s