Legea blasfemiei in Irlanda

De la Turambar cetire…

Probabil aveau si ei nevoie de o astfel de lege ca si cei din Pakistan si din tarile arabe, unde chiar sa-ti arati gleznele e considerat un delict si poti fi condamnat. La ei merge pt ca oricine spune ceva sau face ceva ce li se poate parea lor ciudat si “blasfemator” la adresa felului lor de viata se leaga de credinta. Ce-i rau e ca Irlanda, tara occidentala, tara care se simte tot timpul amenintata de Marea Britanie si, implicit, de Europa, vrea asa o lege. Nu stiu si nu le am cu legile, dar atata timp cat fanaticii se vor trezi sa acuze pe cineva de blasfemie, acel om nu va avea prea multe argumente ca sa scape de puscarie. Le-ar mai trebui o lege care sa-i condamne la moarte pe blasfematori si ne-am trezit in perioada inchizitiei.

Un lucru rau care poate fi facut e sa condamni de blasfemie un om cu o gandire putin mai “libertina”, care considera ca avortul, eutanasierea, transplantul de organe, etc. trebuie sa fie lasate asa cum sunt acum. Brrr… mi se face pielea pe mine ca de gaina.

8 thoughts on “Legea blasfemiei in Irlanda

 1. Pacat ca irlandezii au ajuns in situatia extremistilor islamisti ca mod de gandire. Sper sa fie totusi doar o idee a unui Vadim sau Becali irlandez si nu vreo lege adevarata. Mersi pentru comentariu.

  Like

 2. @razvanrc: Ei doar incearca sa isi mentina credinta, ei simtindu-se amenintati de Marea Britanie si Europa in “eforturile” lor de a “face” Irlanda sa isi “piarda” traditiile si spiritul national, insa nu se gandesc la cat de rau pot face oamenilor. De fapt, cine se gandeste la asa ceva atunci cand anumite interese sunt in joc? Lor le e teama sa nu dispara Irlanda de pe harta si sa nu devina UE un fel de imperiu roman.

  Like

 3. pai,cam tre’ sa te cutremuri!…q cv asemanator,a-nceput inchizitia;k raspuns la tendintele multor culturi,d a abandona,imbecilitatea religiei crestine,& intoarcerea la adevaratele traditii!…zic culturi,& nu natiuni;pt k-n km tot evul mediu,nu prea exista,notiunea d natiune:d
  care credinta?crestinismu’,peste tot,a fost impus!….prin minciuna,(care sta d fapt la baza-ntregului crestinism!),persuasiune & forta!traditiilor spirituale irlandeze & britanice,druide,1st lovitura,le-au dat-o romanii,apoi misionarismu crestin!frumos e,k atit britanicii cit & irlandezi,au fost totus cv mai refractari,atit expansiunii crestinismului d rit catolic cit & d rit anglican!….& uite-asa,cel putin referitor la sarbatoriile solstituolui d iarna,intistatatorii crestini,s-au vazut fortati sa adopte rituri & personaje din mitologia celta!p zona,la multe milenii distanta,influenta marelui centru spiritual neolitic,Stonehange,”traieste” chiar &-acum!
  U.E.,noul imperiu roman?…hmmm;:-?…din cite stiu,e doar 1st etapa,pt un imperiu mondial condus d guvernul celor 5;2nd etapa va fi,unificarea canadei,usa & mexicului…
  dar asta-i deja,o alta discutie!

  Like

 4. @Ciprian: Auzisem de undeva, nu mai stiu de unde, cum ca SUA ar fi vrut sa se uneasca cu Mexic ca sa treaca peste criza mai usor. Atunci am fost putin alarmata. Ma asteptam ca sa se intample la fel si in Europa, insa nu atat de curand.
  Cert e ca la fel cum vezi tu situatia, la fel o vad si ei. Pt ei e un capat de lume, e ca si cum s-ar sterge istoria si s-ar fabrica una noua. N-ar fi de mirare asta, istoria se fabrica mereu, se dau noi intelesuri conceptelor vechi. M-ar mira, insa, daca vor fi atat de indoctrinati in religiozitate incat sa nu vada altceva decat moartea fizica a unui popor si nu un nou inceput.
  Suna optimist, asa-i? 🙂

  Like

 5. ma tem,k exact d la asa cv se & pleaca!…& q ocazia asta,se “revigoreaza” & crestinismu;care-n multe locuri,(din fericire,in din c in c mai multe!\:d/),e-ntr-o profunda criza,(vezi,numai scandalurile pedo din sinu bisericii catolice & anglicane),& cam la extinctie.d fapt,la un alt nivel,se repeta chestia din sec.9;cnd multi proaspat crestinati,au renuntat la mizeria crestina,&-au incercat sa revina la vechile ritualuri/religii.in vremea aia,biserica apostolica,avea suficienta putere,atit politica cit & administrativa sa raspunda q inchizitia.acum insa,vremurile alea,& conditiile istorice d-atunci,au cam apus!
  nu stiu cum sa-ti zic;dar se pare k toata istoria noastra,& chiar credintele,cel referitor la masele largi,…e fabricata!deci,nimic nou sub soare!& apropo d istorie fabricata;exista o istorie reala;accesibila doar citorva alesi,din grupul celor care fac & azi managementu organizatiei numita iluminatii,…&-o istorie,pt prosti;pt cei multi;…o istorie contrafacuta,c e “studiata” in formele d-nvatamint destinata maselor.
  apropo d moartea fizica a unui popor;…chestia-i un fenomen,hai sa-i zicem natural;…akkadieni;au disparut & k natie & k entitate biologica,1st egipteni;au urmat aceeias cale!…etruscii;…la fel!& cnd zic asta,nu ma refer la o asimilare!….se pare,k singurii celti curati;care au mai ramas,…ar fi irlandezii!…asa k,fiind ramasitele unui cumul d culturi f vechi,vazin & tendintele d deznationalizare la nivel mondial,e normal k irlandezii sa puna problema &-n felu asta!chestia e,k sint “bine” condusi d biserica;& posibil k prin excesele inerente,care vor venii,irlandezii sa obtina,exact rezultatu p care acum vor sa-l evite!
  un nou inceput?…& if acest,nou inceput,nu va aduce nimic bn;cel putin,nu pt cei multi?

  Like

 6. @Ciprian: Irlandezii au avut intotdeauna parte de rezultatul pe care nu si l-au dorit. Au intrat in UE desi populatia n-a vrut, au devenit parte a NATO desi populatia n-a vrut, au facut referendum cu rezultat total opus fata de ceea ce ar fi vrut ei… Singura chestie care le-a iesit cu desavarsire a fost eliberarea de sub dominatia britanica din 1916, dar si aia s-a facut numai dupa ce s-a varsat foarte mult sange.

  Like

 7. @Mirko: Nu e nevoie sa stii celta. E de ajuns sa vorbesti engleza si se rezolva.
  Apropos de blasfemie, cred ca daca m-as duce si as locui acolo si mi-as pastra ideile si convingerile as face puscarie din 2 in doi ani. :))

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s