Lumea si nevazatorii

Incep prin a spune ca cele scrise in se acest post nu se vor denigratoare la adresa nimanui, si continuu prin a spune ca daca exista cineva care se simte avizat de cele scrise de mine sa faca bine sa imi scrie personal si nu pe blog. M-am saturat sa citesc ineptii pe blogul propriu.

Lipsa de vedere atrage dupa sine mila celor din jur. Nici un alt lucru nu face asta mai abitir decat lipsa vederii. Din cauza asta unui nevazator care cerseste i se va da mai mult bani decat unui olog sau unui ciung. Asta e o chestiune pe care nu o voi intelege niciodata. Si pt a lamuri pe cei care (nu) vor citi acest post ce ma face sa scriu despre asta o sa va dau exemplul fetei nevazatoare care se plange ca n-a fost primita la nici o universitate de stat din tara la psihologie pe motiv ca e nevazatoare si ca din aceasta cauza a trebuit sa se duca la una particulara. Articolul e cat se poate de lacrimogen, scris ca pt a face boborul sa planga de mila ei ca nu e acceptata in societate si nu e lasata sa isi indeplineasca visele. Pe deasupra, e scris si prost.  Oare cata minte iti trebuie ca sa scrii un asa articol? Fratele/sora meu/mea (cel/cea care a scris articolul), te anunt cu regret ca sunt zeci de nevazatori partial sau total care au urmat si urmeaza cursurile unei universitati de stat din tara, fie ca au ales ei psihologie, matematica, istorie, filosofie, litere (eu sunt unul din ei), geografie si asa mai departe. Cei mai multi nevazatori care au studii universitare sunt psihologi. O parte din ei au avut chiar si facilitati in cadrul universitatilor, burse de studiu si de merit, si cam tot ce cuprinde viata de student. Cine stie la ce facultate s-a dus ea si n-a fost primita pe motiv ca au fost ei cretini si ea miloaga. Uneori atata “mila” produce lehamite, si cam asta simt eu acum. E adevarat, stiu un caz care n-a fost primit la facultatea pe care ar fi vrut sa o urmeze, insa acel caz a urmat alte cursuri ale unei universitati de stat din tara si a terminat printre primii. Si te mai anunt cu regret ca stiu cateva cazuri de profesori universitari care au probleme serioase de vedere si care s-au format pe bancile unei scoli speciale.

Lumea nu vrea sa vada intr-un om cu deficiente decat faptul ca e incapabil fizic sa indeplineasca sarcinile pe care un om “normal” le face. E adevarat ca nevazatorilor le place situatia creata. Astfel, sunt bagati in seama si mai trag si ei cate o facilitate, pe undeva, prin locurile “necesare”. Pot spune ca nevazatorii profita de situatia lor. Nu vorbesc in necunostinta de cauza, altfel n-as fi spus daca nu traiam toata viata intre ei, incepand cu tatal meu si terminand cu una din cele mai bune prietene ale mele. N-as spune ca e vina lor de situatia creata, ei doar profita putintel mai mult de mila societatii si cer in avantajul lor mai mult. Si cum nevazatorii au devenit emblema deficientilor, pt ca societatea a devenit oarba la nevoile surdo-mutilor, ale paraplegilor, ale paraliticilor sau ale celor cu deficiente mintale, ei s-au obisnuit sa faca bine numai nevazatorilor crezand ca fac bine tuturor. Ei bine, nu. Stie cineva cat are pensia un surdo-mut in comparatie cu un nevazator? E incomparabil mai mica pt ca societatea crede ca fiind lipsit de vedere devii incapabil sa te descurci in societate de unul singur, nu esti in stare sa faci muncile unui om “normal” pt ca esti lipsit de simtul vazului. Ei bine, tehnologiile noi din domeniul IT ii ajuta cum nici nu va inchipuiti. Exista programe care citesc de pe ecran, exista programe care descriu fotografii, exista programe care-i ajuta sa se descurce chiar si in banci. Atat de bune sunt aceste programe ca nevazatorii pot foarte bine deveni contabili, secretari, pot avea tot felul de slujbe la care ei doar au visat (sau poate n-au visat). Plus de asta, se ajuta intre ei cu nimeni nu si-ar fi inchipuit vreodata. Nu e vorba de comunicare, pt ca (aproape) lipseste si aici cu desavarsire, e vorba de orientare in spatiu. Intr-un loc pe care il cunosc se vor descurca intotdeauna excelent, mult mai bine decat daca ar vedea. Nevazatorii nu sunt persoane neputincioase cum se crede, ei pot si pot face multe, atata timp cat scapa de nevoia de a profita de pe urma milei pe care societatea o are fata de ei.

Lasand la o parte ironia, eu, persoana cu deficienta de vedere, sustin ca nevazatorii sunt favorizati celorlalte categorii cu handicap. Nu e drept fata de ei sa nu aiba parte de aceeasi mediatizare cata li se face nevazatorilor. Au si ei nevoie sa fie auziti.

PS Nu vorbesc de ei ca de niste specimene ciudate, vorbesc de ei ca de oamenii intre care m-am format ca om, deci si eu sunt ca ei.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s