Romania, tara personalitatilor multiple

Citeam un blog al unui blogger referindu-se la Emil Cioran si la cartea lui, “Neantul Romanesc” care va iesi in curand pe rafturile librariilor din tara. Cartea contine un interviu in care marele Cioran vorbeste despre tragismul, haosul si esecul romanesc. Da, Romania e tara esecurilor, e tara tragediei, e tara dramelor de viata, morale, psihologice, fizice, e tara distrugerilor, a norocului chior, a intamplarilor cu deznodamant tragic. De fiecare data cand ma gandesc la asta ma gandesc la “O flacara de Pasti” de Caragiale. Se simte miros de carne arsa, se simte miros de neputinta, de ura si cruzime, de tragism in cel mai pur inteles. Ne asumam asta? Nu, pt ca in tragismul nostru vedem doar egoismul intamplarilor noastre fara a mai lasa loc si pt altii. Ne vaitam noi de durerile noastre, ne incurcam in detalii, avem remedii rapide pt orice, dam sfaturi oricui, fie ca avem dreptate sau nu, dar asta suntem noi. Si inca o data, ne asumam asta? Nu, din nou nu, pt ca suntem romani. Istoria n-a invatat sa folosim dramatismul. De asta se otraveau fantanile si se ardeau sate intregi, pt a produce dramatismul situatiei. Nu suntem ironici, romanii nu stiu sa fie ironici. Nici chiar glumele nu sunt glume adevarate. Unii se uita la glumele din strainatate si se mira de ce nu seamana glumele noastre cu ale lor. Poate pt ca glumele noastre sunt dramatice, merg din gura in gura, uneori sunt de-a dreptul tragice, repetate la nesfarsit, amuzante prin tragismul lor la nesfarsit.

Gresesc? Poate ca da. Sau poate ca nu. Suntem noi si asta ne e menirea. Asta ne defineste. Saracia materiala a devenit si saracia sufleteasca. Nu mai citim, nu mai analizam, invatam si nu stim nimic, ne informam din ziare de nimic, ascultam o muzica ce nu ne place dar este “la moda”… Suntem noi, romani, cu mult mai multe rele decat bune. Suntem mai napastuiti si asta ne face mandrii pt ca celorlalti li se face mila de noi. Ne uram intre noi fara sa avem un motiv real. Teatrul ne defineste. E de ajuns doar sa schimbam hainele ca sa avem de-a face cu un alt personaj creat de noi. Intelegem gresit democratia, asteptam totul de undeva de Sus si ne miram ca nu mai vine, credem ca totul ni se cuvine pe drept fara prea multa munca, invidiem si avem dusmani pe care vrem sa ii uimim cu bogatia noastra materiala, dar suntem doar saraci cu duhul.

Dati voi un final la cele scrise mai sus. Sau, mai bine nu, mai bine lasati totul asa, neterminat. Sa lasam totul tragismului si sa asteptam ca soarta noastra sa ne mai dea un motiv de dramatizat. E de ajuns sa schimbam costumele si vom deveni altcineva imediat.

Advertisements

5 thoughts on “Romania, tara personalitatilor multiple

  1. excelent, nu trebuia sa ma pomenesti, faceam si io comm de doi bani desi ideea o aveam de mult. spuneam acu fo… multi ani ca sintem “un neam de balcanici imputiti”, da’ eu nu sint cioran!

  2. @Mirko: Nu esti singurul cu idei de genul asta. Pacat ca uneori ideile raman idei si nu se schimba cu nimic din viata si mentalitatea romaneasca. Noi nu ne schimbam.

  3. Da… dintr-o anumita perspectiva asa suntem noi romanii… dar nu suntem mai prejos decat altii, nu suntem pleava de pe drumurile de ulita (locul ala l-au ocupat altii cu mult inaintea noastra, desi sunt mai “ovationati” decat noi)… nu suntem un popor care exceleaza, desi ne plimbam de multe ori printre giganti ai intelectului… suntem totusi un popor plin de copii, un popor care cunoaste frumusetea simplitatii; poate ca nu suntem fruntasi, dar asta nu se datoreaza faptului ca nu putem; si nu e vorba de mila, e mai mult umilinta, o calitate care in ziua de azi e privita ca un defect… suntem la inceputul unui drum care ne poate duce departe, tocmai pentru ca suntem din multe pct de vedere “ultimii”…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s