Henrik Ibsen

DOAMNA ALVING (aplecîndu-se spre el) : A fost o închipuire nebună a ta, Osvald. Numai închipuire. Acum te vei odihni. Aici, la mama ta, scumpul meu copil. Vei căpăta orice vei dori, la un singur semn, ca pe vremea cînd erai mic. Vezi ? Accesul a trecut. A trecut foarte repede. Ştiam bine că va trece. Şi vom avea o zi atît de frumoasă, Osvald, dragul meu, o vreme cu soare. Acum o să-ţi vezi căminul într-o lumină mai bună.

(Se duce   la masă  şi stinge   lampa. Răsare  soarele. In fund se zăresc gheţarul şi piscurile în lumina însorită a dimineţii.)

OSVALD (sade în fotoliu, cu spatele spre fund, fără a se mişca. Apoi, deodată) : Mamă, dă-mi soarele !

DOAMNA ALVING (la masă, privindu-l uluită) : Ce-ai spus, dragul meu ?

OSVALD (repetă cu glas domol) :  Soarele !  Soarele !

DOAMNA ALVING (ducîndu-se Ungă el) : Ce-i cu tine, Osvald ? (Osvald pare că se ghemuieşte pe fotoliu; i se moaie toţi muşchii; faţa lui nu are nici o expresie ; ochii privesc înceţoşaţi. Doamna Alving tremură de groază.) Ce ai, Osvald ? (Cade în genunchi lingă el şi îl scutură.) Os­vald ! Osvald ! Uită-te la mine !  Nu mă recunoşti ?

OSVALD (cu glas domol, ca şi mai înainte) : Soarele ! Soarele !

2 thoughts on “Henrik Ibsen

  1. @Mirko: Stiai ca Ibsen a fost interzis ani buni in Irlanda? Irlandezii erau ahtiati dupa cultura populara, nu ca acum ar fi prea diferiti de acele vremuri, si de tot ce venea din insula lor si nu era legat de Marea Britanie. Ibsen avea multi prieteni in UK. A fost interzis si din cauza faptului ca a fost considerat trivial, desi nu vad nimic trivial in opera lui.
    Imi place mai mult “Strigoii”. E mai dinamica si personajele sunt mai clare psihologic.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s