Titularizarea, un examen de bataie de joc

Mi-a trebuit vreo 2 zile sa imi pun in ordine ideile pt blogul asta.
O sa incep cu “Nu ma mai mira nimic” si o sa termin cu “Ma intreb de ce se mira unii”.
S-o luam cu inceputul: Examenul de titularizare, examen national. Corect! Candidatii se asteapta la anumite subiecte, se dau altele, unii nepregatiti nu se asteapta la nici un subiect, desi se prezinta la examen. Drept sa spun, nu stiu cum se face cu mita pt ca cei care corecteaza sunt altii decat cei care strang lucrarile.
Dar sa ne intoarcem la inceputul inceputurilor.
Anul asta nu s-a mai dat voie cu “bagaje” in apropierea salii de concurs. La liceul la care am fost eu repartizata pt examen ni s-au luat toate cele: genti, posete, carti, cursuri si alte cele si s-au pus in saci de menaj in care au fost puse foi cu numele noastre. M-am bucurat ca s-a intamplat asa pt ca intr-un fel s-a limitat posibilitatea de copiere. Unora li s-a dat voie cu telefoane mobile in sala (de la intare, chiar), altii au avut parte de receptoare-emitatoare din alea sofisticate, de faci operatie sa-ti fie scoase din ureche dupa. Cei “smecheri” au facut in asa fel incat sa aiba ce copia si de unde, asa ca lor nu le plang de mila. Le plang de mila celor care au vrut sa fie cinstiti si au invatat si care vor fi surclasati de cei care nu au avut nici macar tupeul sa ia o carte in mana si sa citeasca macar titlul cartii.
Examenul a inceput la 10. Pana la 10 s-a citit rgulamentul de ordine interioara, regulament care prevedea un articol cat se poate de hilar: Interzicerea scrierii cu diacritice in limba romana pt ca se putea considera semn pt examinatori si se anula lucrarea. Deci interzicerea diacriticelor! Cine Doamne Iarta-ma?! sa nu scrie cu diacritice? Indiferent de cat de atent erai tot nu reuseai sa scrii fara diacritice pt ca asta insemna sa nu fii atent la subiecte. Nu cred sa fie roman care sa nu scrie cu diacritice, oricat de slab ar scrie el.

Tot atunci am vazut cat de crasa e indolenta unor profesori fata de candidati. Nu exista respect pt elevi, nu exista respect pt profesori. Asta se stie de mult. Nu se stie, insa, cat de injosit poate fi un candidat de catre cei din comisie. Ar fi in stare de orice ca sa umileasca candidatul, mai ales daca nu le place “fata lui”. Te ataca la orice lucru. Eu personal am avut probleme cu una din profesoarele din comisie cand mi-a spus in fata ca ii e mila de copii care-mi vor intra pe mana pt ca vor fi slabi pregatiti (n-am fost singura care s-a plans de asta). Si asta pt ca scriind am pus o caciulita pe “A” si dandu-mi seama de “greseala” am ingrosat putin. Mi-a schimbat imediat foaia de examen si am scris din nou. Am realizat ca oricat m-as fi chinuit, nu reuseam sa scriu fara diacritice. Ok! Am lasat de la mine pt ca altfel ar fi iesit scandal. Nu-mi permiteam sa fac scandal pt ca astfel ar fi insemnat sa nu ma mai pot prezenta la examen din cauza unei… dar nu mai are importanta.
Acum sa trecem la “Ma intreb de ce se mira unii”. Da, eu chiar ma intreb de ce se mira unii, mai ales din Ministerul Invatamantului. Se stie de ani de zile ca s-a copiat in nestire la examanele nationale. Se stie de ani de zile ca elevii dadeau bani pt sucuri si prajituri si fructe pt cei din comisiile de examen. Se stie de cadourile pt presedintii de comisii ca sa se ia un examen. Se stie de masinile cumparate inspectorilor ca sa fie trecuti cu vederea la examene. Se stie, domnilor, se stie de tot. Si de ce va mai mirati? Cine va da dreptul sa va mirati? Va vaitati de sistemul de invatamant romanesc, dar uitati ca si voi ati facut si faceti parte din el. Unii dintre voi dati exemplu de ce se intampla mai demult, insa stiti bine ca vremurile sunt altele, mentalitatile sunt altele, viata e alta. Totul s-a schimbat dupa revolutie, dar absolut totul. Acum e permis orice.
O sa inchei acum, spunand ca mi-e sila de tot ce se intampla in invatamant, in sanatate si in alte sisteme de interes public.

5 thoughts on “Titularizarea, un examen de bataie de joc

 1. Traiesti in Romania mai fata. Obisnuieste-te repede. Daca nu, alternativele sunt doar doua : ori “afara” ori ” 6 ft under”.
  Zambeste. Maine va fi mai rau 🙂

  Like

 2. Pingback: “Bac”-ul si lenjeria intimă « Blogul Călifarului

 3. @moshcalifar: Da, nene, asa e, insa eu tare mi-as dori sa plec de aici. Sunt doar suparata pe ceea ce ar fi trebuit sa se intample si nu s-a intamplat.
  Sa stii ca daca o sa am ocazie sa plec in alta parte as face-o fara sa ma mai gandesc la nimic.

  Like

 4. @moshcalifar: Stiu, nene, stiu bine, insa acum nu ma ajuta cu nimic. As pleca daca as stii ca am ceva sigur acolo unde m-as duce, altfel nu pot.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s